De Franse Revolutie

 

Jacques Necker toen minister van Financiën, riep in 1789 de Staten-Generaal bijeen en zei dat de Derde Stand dubbel vertegenwoordigd moet worden toen brak de hel los in de Staten-Generaal.
De opstelling van Necker kreeg veel verzet van de adel en ook van het hof. Necker wordt ontslagen. Aan het hof zagen ze de populaire bij het volk minister van Financiën als een van de grote aanstichter van de Franse Revolutie. De Derde Stand was heel boos toen ze hoorde dat de minister ontslagen was. Mede daardoor werd de Bastille bestormd op 14 juli 1789. De Franse Revolutie begon.

Veel edelen verlaten het land in die perioden. Koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette zijn van plan ook het land te verlaten. Vanuit het buitenland wil hij een stevig leger opbouwen waarmee hij, gesteund door de keizer van Oostenrijk, wat later naar Parijs kan gaan om de orde te herstellen. In juni 1791 vluchten Lodewijk XVI en Marie-Antoinette. In de buurt van de Noord-Franse plaats Varennes-en-Argonne worden de koning en zijn gemalin op 21 juni echter ontmaskerd. De koning heeft vanaf dat moment het bij het volk helemaal verspeeld.

Lodewijk XVI en Marie-Antoinette worden even opgesloten in kasteel Le Temple. De koning moet zich december 1792 tegenover de Nationale Conventie verantwoorden voor zijn daden. Zijn status is hij dan al kwijt. De koning van Frankrijk wordt ‘burger Louis Capet’ genoemd, vanwege zijn bloedlijn met Hugo Capet. Het koningschap in Frankrijk was op 21 september 1792 officieel afgeschaft.
De Conventie stemt op 16 en 17 januari 1793 voor oplegging van de doodstraf. De koning wordt beschuldigd van het samenzweren tegen de algemene veiligheid van de Staat. 21 januari 1793, wordt het vonnis op de Place de la Révolution voltrokken met de guillotine. Met de dood van deze koning van Frankrijk, komt er een einde aan het absolutistisch geregeerde Frankrijk van voor de Franse Revolutie. Lodewijks vrouw Marie-Antoinette wordt op 16 oktober dat jaar eveneens ter dood gebracht.

 

Shayna Oosterbeek